Hernie de disc

Hernie de disc

Oasele (vertebrele) care formează coloana vertebrală sunt alcatuite din discuri. Situate între fiecare vertebră, discurile absorb șocurile oaselor coloanei.

 

Un disc herniat înseamnă un fragment al nucleului unui disc care este împins din annulus înspre canalul spinal prin intermediul unei rupturi sau crăpături a annulusui. Discurile care se herniază sunt de obicei într-un stadiu precoce de degenerare. Canalul spinal are un spațiu limitat, care este inadecvat pentru nervul spinal și pentru fragmentul de disc herniat deplasat. Din cauza acestei deplasări, discul apasă pe nervii coloanei vertebrale, producând adesea durere, care poate fi severă. Discurile herniate se pot produce în orice parte a coloanei. Discurile herniate sunt mai frecvente în porțiunea lombară (coloana lombară), însă se pot produce și la nivelul gâtului (coloana cervicală). Zona în care se produce durerea depinde de porțiunea de coloană afectată.

 

Uneori, hernierea unui disc se dezvoltă  gradual pe parcursul a cateva saptămâni sau luni:

 1. Degenerarea discului: modificări chimice asociate cu înaintarea în vârstă determină slăbirea discurilor, fără herniere
 2. Prolaps: forma sau poziția discului se modifică cu impact ușor asupra canalului spinal. Mai este denumită protruzie.
 3. Extruzia: nucleul gelatinos pulpos trece prin peretele discului (annulus fibrosus), însă rămâne în interiorul discului.
 4. Sechestrarea discului: nucleul pulpos trece prin annulus fibrosus și rămâne în afara discului în canalul spinal.

Pentru a preveni hernia de disc:

 • Fă exercitii fizice! Consolidarea mușchilor trunchiului ajută la stabilizarea și suportul coloanei vertebrale.
 • Menține o postură corectă! O bună postură reduce presiunea asupra coloanei și a discurilor.
 • Menține spatele drept și aliniat, mai ales când ești așezat pe perioade mai lungi. Ridică obiectele mari corespunzător, lasând picioarele – nu spatele – să susțină greutatea.
 • Păstrează o greutate normală. Excesul de greutate pune presiune pe coloana și pe discurile intervertebrale, predispunând la hernii.

Tratament My Kinetic:

 Perioadă antialgică

 • 10 ședințe Kinetoterapie, elongații, reeducare posturală globală 
 • 10 ședințe de Fizioterapie ( Electroterapie, ultrasunete, laser )

Perioadă de întreținere

 •  20 de ședinte de Kinetoterapie și reeducare posturală globală

 Costuri estimative.

Date

25 Aprilie 2020

Tags

Coloana Vertebrala