Leziune de coafă rotatorie

Leziune de coafă rotatorie

Coafa rotatorie reprezintă un grup mușchi și tendoane, care înconjoară articulația umărului și mențin capul humeral în articulație. Lezarea coafei rotatorii, poate cauza o durere surdă în umăr, mai ales în timpul somnului, când dormim pe partea afectată.

Coafa rotatorie se poate rupe în urma unei singure leziuni traumatice. De obicei, pacienții simt o durere recurentă de umăr ce durează câteva luni, ce începe din momentul când durerea s-a declanșat. O leziune de coafă poate apărea adiacent unei alte leziuni de umăr, precum o fractură sau o luxație. Cele mai frecvente rupturi sunt rezultatul solicitării excesive a acestui grup de mușchi pe o perioadă de ordinul anilor. Pacienții cu risc crescut sunt cei care execută mișcări repetitive deasupra capului. Aici sunt incluși sportivii care practică tenisul, baseball-ul, canotajul,  halterofilii dar și alpiniști sau pompieri, etc. 

Rupturile de coafă rotatorie sunt cel mai frecvent întâlnite la pacienții peste 40 de ani. Pacienții mai tineri dezvoltă leziuni de coafă rotatorie în urma unui traumatism sau ca urmare a suprasolicitării.

Simptomele leziunilor de coafă rotatorie includ:

  • Atrofia mușchilor de la nivelul umărului
  • Durere la ridicarea brațului
  • Durere la coborârea brațului după o ridicare la nivel maxim
  • Slăbiciune la ridicarea și rotirea brațului
  • Crepitații sau cracmente în anumite poziții

Simptomele leziunilor de coafă rotatorie pot apărea imediat după un traumatism – indirect sau prin impact la nivelul umărului. Cand leziunile apar traumatic, simtomele constau în durere acută, senzație de ruptură și slăbiciune imediată a brațului. Simptomele se pot dezvolta de asemenea gradat, în urma activităților de uzură efectuate deasupra capului sau în timp îndelungat. Durerea din regiunea anterioară a umărului radiază în regiunea laterală a brațului și la început poate fi ușoară, apărând doar în timpul activităților solicitante. În timp, durerea crește în intensitate, inclusiv în repaus și poate apărea atunci când greutatea apasă pe regiunea afectată, de exemplu în timpul nopții.

Date

27 Aprilie 2020

Tags

Umarul