Bursita cotului

Bursita cotului

Bursele sunt mici saculeti, situații în tot corpul nostru, ce acționează ca niște pernițe de alunecare dintre oase și țesuturile moi. Acești săculeți conțin o mică cantitate de lichid și la nivelul cotului, permit pielii să se miște liber pe osul subiacent.

Bursa olecraniană se află între piele și osul ce formează partea ascuțită a cotului (olecran). În mod normal bursa olecraniană este aplatizată și cu o cantitate foarte mică de lichid. Dacă aceasta se inflamează, în săculet se va acumula o cantitate mai mare de lichid, luând astfel naștere BURSITA.

Bursita de cot poate avea mai multe cauze, printre care:

  • Traumatismul: o lovitură puternică în cot, poate determina inflamarea bursei, cu producerea de lichid în exces.
  • Presiunea prelungită: “statul în cot” pe suprafețe dure, timp îndelungat, poate cauza inflamarea bursei. Profesiile ce presupun statul pe coate timp îndelungat cresc riscul de apariție al bursitei olecraniene.
  • Infecția: în urma unei tăieturi sau a unei înțepături la nivelul cotului, bacteriile pot pătrunde la nivelul bursei și provoca o infecție. Bursa infectata își va mări dimensiunile (va produce lichid), pielea cotului va deveni roșie, caldă și sensibilă la atingere. Dacă infecția nu este tratată, lichidul se poate transforma în puroi.
  • Condiția medicală a pacientului: anumite afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă și guta sunt asociate cu creșterea riscului de apariție a bursitei de cot.

Simptome ale bursitei cotului:

  • Umflatură apărută în “vârful” cotului este adesea primul simptom. 
  • Durere care se accentuează la îndoirea cotului sau la o presiune directă la nivelul bursei inflamate (stat pe cot, palparea bursei, etc).

Dacă bursita se infectează, pielea devine roșie și caldă. Netratată corespunzător și în timp util, infecția poate perfora pielea (fistuliza), se poate răspândi de-a lungul brațului/antebrațului sau poate ajunge în sânge cu efecte mult mai grave.

Date

27 Aprilie 2020

Tags

Articulatii extremitati