Sindroul piriform

Sindroul piriform

Sindromul piriform este o afecțiune neuromusculară care apare atunci cand mușchiul piriformis este iritat, inflamat sau are spasme musculare care aplică compresie pe nervul sciatic. Afecțiunea provoacă adesea simptome similare cu sciatica. Piriformis este un muschi mic situat adanc în fesă, în spatele gluteus maximus. Se rulează în diagonală, de la nivelul coloanei vertebrale inferioare la suprafața superioară a femurului, cu rularea nervului sciatic dedesubt sau prin mușchi.

Acest muschi permite mersul normal, trecerea greutății corporale de pe un picior pe altul și menținerea echilibrului. De asemenea, este folosit în cadrul activităților sportive care presupun ridicarea și rotirea coapselor, pe scurt – în aproape fiecare mișcare. Nervul sciatic este un nerv lung care trece de-a lungul mușchiului piriformis spre partea inferioară a membrului pelvin și se ramifică în regiunea poplitee, asigurand inervația musculaturii și a pielii (tegumentelor) membrului inferior. Compresia nervului sciatic poate fi cauzată de spasmele muschiului piriform.

 

Simptome :

  • durere în zona fesei, care iradiază spre coapsă sau gambă
  • durere după o ședere prelungită
  • durere la urcarea scărilor sau a pantelor
  • rotatia externa redusă a șoldului și a picioarelor

Evaluarea musculo-scheletală ajută la depistarea sindromului piriform. În multe dintre cazuri, relevant este istoricul care include leziuni ale zonei în care este localizat mușchiul piriform, acțiuni repetitive energice, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi sau statul prelungit în poziții fixe.

Date

27 Aprilie 2020

Tags

Bazinul