Sacroileită

Sacroileită

Sacroileita reprezintă o inflamație a uneia sau ambelor articulații sacroiliace care este articulația dintre coloana sacrata și pelvis. Face parte dintr-un grup de boli numite spondiloartropatii – artrite inflamatorii ale coloanei vertebrale. Cel mai frecvent simptom este durerea lombo-sacrală, motiv pentru care ridică dificultăți de diagnostic, putând fi ușor confundată cu alte boli care cauzează dureri sacro-lombare.

Simptome: 

  • Durerea din sacroileită este în general difuză și apare cel mai des în fese și la nivelul coloanei lombosacrate, care poate iradia în membrele inferioare și se agravează în ortostatism prelungit, urcatul scarilor, alergare, posturi extreme.
  • Frecvent, sacroileita este confundată cu sciatica. Multe boli reumatice nu se limitează doar la inflamația articulației sacroiliace ci și la alte organe ale corpului cum ar fi pielea, vasele de sange, ochii, inima, plămânii, rinichii și sistemul nervos.
  •  Durere și rigiditate în partea sacrată a coloanei vertebrale, coapse sau fese, mai ales dimineața sau în timpul ortostatismului prelungit. Durerea și rigiditatea pot aparea și la nivelul șoldurilor și a umerilor.
  •  Durerea se agravează în timpul mersului datorită mișcării de pendulare a șoldurilor care determină apropierea suprafețelor din articulația sacroiliacă
  •  Inflamația la nivelul unui ochi sau a ambilor( uveita sau irita)
  • Se asociaza frecvent și cu psoriazisul, diaree cu sange sau febră care apare brusc.

Date

28 Aprilie 2020

Tags

Bazinul