Luxația și entorsa gleznei

Luxația și entorsa gleznei

Luxația la gleznă este un traumatism violent ce produce rupturi de ligamente și desprinderi de capete osoase cu pierdere a contactului parțial sau total a tibiei, peroneului sau talusului.

Cauzate de o mișcare de răsucire forțată, o cădere sau o lovitură puternică, luxația la gleznă apare când osul deplasat a alunecat într-o parte rămânând în contact cu al doilea os doar pe o anumită suprafață (luxație parțială) sau când desprinderea este completă (luxatie totală).

Atunci când apare, luxația la gleznă este însoțită deseori de fractură, cazurile de luxație simpla fiind destul de rare, acest lucru întamplandu-se datorită faptului că articulația tibio-talară este extrem de rezistentă

 Luxația la glezna este însoțită în cazuri ușoare de întinderi de ligament și în situații grave de rupturi totale de ligamente și cartilaj cu fracturi deschise ale maleolei. Printre simptomele luxației se află:

  • durere ascuțită,
  • trosnitură (cracment) în momentul luxației,
  • tumefiere și deformare accentuată a gleznei,
  • imposibilitate de mișcare a gleznei,
  • lipsa pulsului la periferie sau senzația de "răcire" a gleznei (în unele cazuri)

Entorsa  este o afecțiune traumatică a gleznei produsă printr-o mișcare fortată peste limitele fiziologice ce determină leziuni variate ale capsulei articulare, a ligamentelor ce stabilizează glezna și uneori ale cartilajului articular.

Cea mai frecventă incidență o are entorsa prin inversie când talpa piciorului este adusă în interior, rezultând întinderea sau ruperea ligamentelor din exteriorul gleznei; tot aici, într-o forma mai severă, pot apărea și întinderi ale ligamentelor superioare din exteriorul gambei, determinând o entorsă mai severă, care prelungește perioada de tratament și revenire la parametrii normali.

Mai puțin frecventă este entorsa prin eversie – talpa piciorului este orientată spre exterior, în timpul accidentării survenind leziuni la nivelul ligamentelor interioare de la nivelul gleznei. Sunt anumite cazuri în care la momentul accidentării este posibil să auzim și un clacment articular (trosnitură) – se întâmplă atunci când țesuturile moi sunt supuse unor forțe mari și sunt urmate de durere și tumefiere locală.

Simptomele entorsei de glezna: 

În prima faza vă fi resimțită durerea pe partea unde a avut loc entorsa. În majoritatea situațiilor, glezna începe să se umfle imediat și se poate să apară și echimoza, zona respectivă devenind sensibilă la atingere. În cazul entorselor ușoare, edemul începe să se amelioreze în câteva zile. Gradul de severitate al simptomelor depinde de cât de majoră este ruperea ligamentului care a fost afectat.

În cazul entorselor mai grave, mersul ajunge să fie imposibil și nici nu se mai poate pune greutate în piciorul afectat, glezna devenind instabilă. În prima fază, de cele mai multe ori, detectăm o durere externă care se domolește în aproximativ o oră. În unele cazuri, persoanele afectate pot chiar să audă o pocnitură sau să simță acea senzație de rupere a ligamentelor.

Pentru ca articulația gleznei să nu fie instabilă și predispusă unei noi leziuni, entorsa trebuie vindecată corespunzător. Trebuie avut în vedere că se poate întâmplă chiar și în urma unui traumatism minor iar în unele cazuri durerea și edemul pot persistă.

Date

29 Aprilie 2020

Tags

Articulatii extremitati