Bursita calcaneană

Bursita calcaneană

Bursita este inflamația bursei determinată de uzajul repetitiv, traumă, infecție sau boli inflamatorii sistemice.

Bursa este un sac cu lichid care protejează capetele articulare ale oaselor și se suprapune mușchilor sau între oase și tendoane, piele. Acești saci sinoviali sunt plini cu o cantitate minimă de lichid pentru a facilita mișcarea în timpul contracției musculare.

La nivelul inserției tendonului lui Achile se găsesc doua burse. Cea superficială este localizată între piele și tendon, iar cea profundă între calcaneu și tendon. Bursa calcaneană se poate inflama la pacienții cu pinteni calcaneeni sau care poartă încălțăminte strâmtă. Inflamația apare secundar tendinitei  Achiliene, mai ales la sportivii de performanță. Pacienții au sensibilitate la palparea bursei anterior de tendonul Achilian sau pe fețele medială și laterală.. Prezintă durere la mișcare agravată de dorsiflexie.

Bursită cronică conduce la durere continuă și determină slăbirea ligamentelor și tendoanelor cu ruptura acestora. Din cauza efectelor adverse ale bursitei cronice asupra structurilor adiacente, bursita și tendinita apar împreună. Pacienții cu bursită prezintă istoric de durere la mișcarea articulației și în repaus. 

Bursita poate avea urmatoarele simptome:

  • edem, 
  • căldură locală, 
  • eritem, 
  • Sensibilitate,
  •  mișcarea articulației este păstrată în bursitele infecțioase și limitata în alte tipuri,
  • pacienții cu bursită septică pot prezenta febră. 

Date

29 Aprilie 2020

Tags

Articulatii extremitati