Fasciita plantară și pintenii calcaneeni

Fasciita plantară și pintenii calcaneeni

Fascia plantară este o bandă fibroasă care se întinde de la călcai până la baza degetelor și are un rol important în menținerea bolții plantare. La fiecare pas pe care îl facem ea se întinde susținând greutatea corpului. Inflamația ei poartă numele de fasciită plantară și este cea mai comună cauză a durerii de călcâi.

Fasciita plantară reprezintă durerea în zona în care se atașează fascia plantară de calcaneu, acompaniată sau nu de durere pe marginea medială a fasciei plantare ( în talpă).

Pintenul calcanean apare secundar fasciitei plantare și reprezintă o calcifiere la nivelul călcâiului. Pintenul calcanean se întinde până la țesutul senzitiv și nervi accentuând durerea de călcai. Apare la orice categorie de vârstă cu incidență mai mare la vârsta de mijloc dar repartizată în mod egal atât la bărbați cât și la femei.

Cauzele apariție fasciitei plantare și a pintenilor calcaneeni sunt numeroase :
  • efort fizic prelungit (alegatul, săriturile, mersul,  statul în picioare pot pune presiune pe fascie ducând astfel  la apariția durerilor de călcai),
  • artrita (mai multe tipuri de artrita determina  inflamația tendoanelor incluzând astfel și fascia plantară ),
  • diabetul poate duce de asemenea la creșterea durerii de călcai,
  • încălțămintea incorectă este cel mai frecvent factor care determină apariția fasciitei plantare - greutatea corpului nu se distribuie în mod egal pe toată suprafața piciorului crescând astfel tensiunea în fascia plantară și ducând la inflamarea ei,
  • greutatea corporală crescută,
  • sarcina poate duce la apariția durerilor calcaneene atât prin greutate suplimentară cât și prin modificările hormonale care favorizează relaxarea ligamentelor și a tendoanelor care nu sunt astfel pregătite pentru efortul zilnic.

Date

29 Aprilie 2020

Tags

Articulatii extremitati