Piciorul Plat (platfus)

Piciorul Plat (platfus)

Platfusul sau piciorul plat reprezintă o condiţie medicală în care bolta plantară sau scobitura tălpii lipseşte, ceea ce ar putea cauza disconfort sau durere la nivelul membrelor inferioare.

Principalul simptom al platfusului este durerea din mijlocul tălpii, care se accentuează la efort şi poate fi însoţită de umflarea părţii interioare a gleznei, dar mai pot apărea :

  • durerea de şold, de genunchi, de călcâie şi cea lombară, cauzate de presiunea exercitată pe articulaţii şi de postura incorectă
  • durerea degetelor de la picioare
  • mers sau alergat incorect
  • senzaţia de picioare înţepenite

Persoanele care au platfus prezintă un risc mai mare de a face monturi. De asemenea, platfusul poate agrava afecţiuni precum: tendinita achileană, artrita de gleznă sau la nivelul picioarelor, degetul „în ciocan”, tendinita tibială posterioară, sindromul de stres tibial, fasciita plantară.

Piciorul plat – „platfusul” - reprezintă motivul principal pentru care se solicită consultații în cabinetele de ortopedie pediatrică.

Piciorul plat este considerat normal înaintea vârstei de 4 ani. 96% din copii au picior plat suplu, nedureros, care se vindecă spontan, fară să necesite vreun tratament. Totuși, dacă piciorul este încă plat deși copilul a împlinit vârsta de 8 ani și se plânge de durere sau oboseală la nivelul piciorului sau gambei ar trebui sa considerați o vizită la un medic de specialitate.

Important de știut!

  • Piciorul plat are transmitere genetică. Nu se vindecă spontan sau prin tratament, însă nu trebuie să constituie un motiv de îngrijorare pentru părinți, întrucât doar 2% din purtătorii de picior plat vor avea un picior plat dureros.
  • Piciorul plat se întâlnește la 96% din copiii sub 4 ani, în majoritatea cazurilor  este suplu, se vindecă spontan și nu necesită tratament. Nu se pune diagnosticul de picior plat înaintea vârstei de 4 ani.
  • Copilul trebuie să achiziționeze (să învețe) mersul în casa desculț,  iar mersul afara se va face folosind o încălțăminte ușoară și cu talpa flexibilă pentru a da posibilitate plantei să ruleze. În sezoanele calde este foarte benefic mersul desculț pe iarbă sau pe nisip.

Date

29 Aprilie 2020

Tags

Articulatii extremitati